Jim Beam Double Oak to whiskey, która debiutowała w 2016 roku zawdzięcza swój niepowtarzalny smak podwójnemu dojrzewaniu w dwóch różnych beczkach (bardzo rzadki proces wykorzystywany w przypadku tworzenia bourbonów).
Jim Beam Double Oak to whiskey, która debiutowała w 2016 roku zawdzięcza swój niepowtarzalny smak podwójnemu dojrzewaniu w dwóch różnych beczkach (bardzo rzadki proces wykorzystywany w przypadku tworzenia bourbonów). Najpierw klasyczny Jim Beam jest zlewany z beczek dzięki czemu przygotowuje się bourbon do wydobycia idealnych nut smakowych z drugiej beczki ponieważ następnie zostaje przelewany do beczek dębowych wypalonych di najwyższego stopnia. Wypalenie to jest w stanie zapewnić whiskey bogatą skarmelizowaną warstwę. Aromaty wanili, starego dębu, czekolady mleczej oraz kardamonu towarzyszą smaku pikantnego pieprzu wraz z dębem i nutami owocowymi. W finiszu można wyczuć długą nutę dębu oraz przypalonych tostów.