Monkey Smokey to mieszanka najlepszych single maltów . Jest produkowana w małych partiach, z których każda została dobrana tak, by uzyskać łagodną whisky o subtelnym posmaku dębowego dymu. Charakterystyczny smak, który łączy wytrawne nuty torfowe z charakterystyczną dla Monkey Shoulder kremową słodyczą i przyprawami. Stworzona do miksowania słodycz płynąca ze Smokey Monkey sprawia, że jest ona wyśmienita sama lub z odrobiną wody), ale nabiera pełni, gdy tworzy się na jej bazie dymne wariacje klasycznych koktajli
Smokey Monkey to dymna odsłona popularnej Whisky Blended Malt Monkey Shoulder, wzbogacona dodatkiem whisky torfowej. Posiada ona dymny aromat, zbalansowany łagodnymi nutami miodu, toffi, wanilii, jabłek oraz cytrusów. W smaku jest dość łagodna i owocowa z lekką dymnością, kremową słodyczą oraz akcentami orzechów i przypraw.
Nazwa “monkey shoulder’”(pol. małpie ramię) odnosi się do dziedzictwa produkcji whisky. Pracownicy gorzelni, którzy trudzili się przy ręcznym słodowaniu jęczmienia często nabawiali się kontuzji, która powodowała przesunięcie barków do przodu w charakterystyczny sposób. Mimo że w destylarni nadal praktykuje się ręczne słodowanie, to kontuzja już nie doskwiera pracownikom ze względu na zmianę sposobu pracy.